Kundval rusta och matcha är samma sak som förkortningen KROM och är en tjänst via Arbetsförmedlingen. Det är fristående leverantörer till Arbetsförmedlingen som hjälper arbetssökande att komma ut i arbete eller utbildning. I tjänsten får deltagarna coachning från start till anställning, coachningen ska hjälpa deltagarna att nå arbete eller studier.
Rusta och Matcha - FAQ
Här har vi försökt besvara dem vanligaste frågorna vi får om rusta & matcha.
Rusta och Matcha pågår initialt under sex månader, men vårt mål är såklart att du gärna kommer ut i arbete innan det! Tillsammans med dig kommer vi arbeta för detta, och till vår hjälp har vi även ett starkt inarbetat nätverk av företag. Om du inte hittat en sysselsättning på dessa sex månader kommer du tillsammans med din handläggare på Arbetsförmedlingen göra en utvärdering och eventuellt förlänga programmet ytterligare sex månader.
Vad är en jobbcoach, handledare eller jobbmatchare är en vanliga fråga vi får. När du börjar hos oss på JobbSteget blir du tilldelad en handledare. Hos oss kallas våra handledare för jobbcoacher. Tillsammans med din jobbcoach utformar ni en gemensam plan med aktiviteter som ni arbetar med varje vecka. Dessa aktiviteter ska vara de som är individuellt bäst lämpade för att få dig att nå dina mål.
För att söka till Rusta och matcha så är det första steget att kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för att se om du har rätt till att gå programmet – det är arbetsförmedlingen som bestämmer om du får gå Rusta och matcha. Om så är fallet, kan du välja oss på JobbSteget. Du kan då söka upp olika leverantörer på Arbetsförmedlingen, och jämföra dessa för att hitta den som passar dig bäst. När du hittat rätt leverantör informerar du din handläggare på Arbetsförmedlingen om ditt val – sen kontaktar vi dig!
Efter Rusta och matcha hoppas vi att du nått ditt mål, oavsett om det är arbete, praktik eller studier du är intresserad av! Rusta och matcha-programmet pågår i sex månader, men ibland går matchningen fort, och ibland kan den ta lite extra tid. Därför kan du, efter samråd med Arbetsförmedlingen, i vissa fall fortsätta programmet i sex månader till.
Den ersättning som du kan få i samband med Rusta och matcha kallas aktivitetsstöd. Så vad är aktivitetsstöd? Det är en typ av ekonomiskt stöd. Aktivitetsstödet fås genom Försäkringskassan, och ser olika ut beroende på vem du är – exempelvis beroende på hur gammal du är.
En stor del av målgruppen för tjänsten är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa, andra behöver språkstöd eller hjälp med motivationen. Det finns även tre kategorier inom KROM och Arbetsförmedlingens bedömning avgör vilka som kan placeras i tjänsten och i vilken kategori.
Från och med december 2021 finns Rusta och matcha i hela landet, dock kan du behöva byta kontor ifall du flyttar. Möjligheten att ta del av tjänsten på distans oavsett bostadsort har också erbjudits under pandemin. Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för att ta reda på vad som gäller för just din situation.
Ja, för att få ekonomisk ersättning måste du varje månad skicka in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen där du redovisar vilka jobb du sökt samt andra aktiviteter du deltagit i. Enklast är att logga in på Mina sidor med bankID och göra rapporten direkt på Arbetsförmedlingens webbplats eller i appen. Då kan du löpande uppdatera information om jobb du sökt eller andra åtgärder du vidtagit som till exempel samtal med studie- och yrkesvägledare, sfi-studier, studiebesök eller intervjuer du varit på.
Vill eller kan du inte aktivitetsrapportera online kan du också skicka in en pappersblankett med post.